A Dunakontroll Kft. GINOP PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című pályázati kiírás keretében 81,805 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A támogatást a Társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében nyerte el.

GINOP PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése”
GINOP PLUSZ-2.1.1-21 Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése

Tervezett befejezés: 2024.09.30.

Jelen projektben a szemes termények fémkonténeres beszállítása során kivitelezhető, valós időben történő nedvességtartalmi mérésre kívánunk ipari technológiát fejleszteni.

A szemes termények nedvességmérése a termesztéstechnológia és a betakarítás utáni terménykezelés minden szakaszában meghatározó. A pontos víztartalom meghatározása kiemelt fontosságú a termények szárítása és tárolása során. A projekt tárgya egy olyan technológia fejlesztése, amely alkalmas szemes termények mikrohullámú nedvességmérésére fémkonténerben. A mikrohullámú transzmissziós vektor mérését megvalósító mérőrendszer mintavételezés nélkül, szakaszos működésben tudja majd elvégezni a felül nyitott fémkonténerben szállított mezőgazdasági szemes termények és magok nedvességtartalmának meghatározását.

A projekt által elérni kívánt célunk, hogy a fejlesztendő berendezés és eljárás segítségével a szállítmány több, mint 50%-át jellemezni tudjuk, így konténeres beszállítási folyamatba illeszthető, reprezentatív mérésnek minősüljenek, amire jelenleg nincs megoldás a mezőgazdaságban vagy a terményeket feldolgozó iparágakban. Ehhez a kutatás-fejlesztési projekt tevékenységeivel részben az elméleti alap (mikrohullámú átviteli mérések szemes terményeken) ipari körülmények közötti igazolását, részben pedig a konstrukcióval összefüggő bizonytalanságokat kell tudnunk feloldani egy kutatás-fejlesztési projektben.
A projektben fejlesztendő eredmények nagy hasznára lehetnek majd a mezőgazdasági szereplőknek, hiszen az összes, szemes terményt használó vagy a tárolással, szárítással foglalkozó ipari szereplő számára kulcsfontosságú a termények aktuális nedvességtartalma. A fejlesztés újdonságtartalma és célkitűzése miatt nagy jelentőségű, ami alapvetően formálja át a beszállítói kapcsolatokat és a feldolgozási technológiák energiaigényét, folyamatszabályozását.

 „A projektről bővebb információt https://dunakontroll.com/ oldalon olvashatnak.”

További információ kérhető:

Dévai Gábor

+36 30 539 2960

gabor.devai@dunakontroll.hu